Προτομή Γεώργιου Τερτσέτη

Πρόσωπο :
Γεώργιος Τερτσέτης
Χρονολογία Ανέγερσης :
1977
Δημιουργός :
Νικόλας (Νικόλαος Παρασκευόπουλος), γλύπτης
Υλικό :
Μάρμαρο
Θέση :
Πλατεία Νικηταρά, είσοδος Δικαστικού Μεγάρου

Περιγραφή

Εκφώνηση Κειμένου

Ο «Διαφωτιστής του Έθνους»

Γεννημένος στη Ζάκυνθο, το 1800, από επιφανή οικογένεια, ο Γεώργιος Τερτσέτης ήταν δικαστικός, συγγραφέας και ποιητής της Επτανησιακής Σχολής. Σπούδασε νομικά και λατινική-ιταλική φιλολογία στην Ιταλία, ενώ με το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και πήρε μέρος στις μάχες εναντίον του τουρκικού ζυγού. Το 1833, επί βασιλείας Όθωνα, διορίστηκε ως μέλος του πενταμελούς δικαστηρίου του Ναυπλίου και πήρε μέρος στη δίκη των οπλαρχηγών της Ελληνικής Επανάστασης, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και Δημητρίου Πλαπούτα, το 1834. Έμεινε γνωστός στην ιστορία ως ο Διαφωτιστής του Έθνους για τον πατριωτισμό και την ακέραιη στάση που κράτησε κατά τη διάρκεια της δίκης, όταν μαζί με τον πρόεδρο του δικαστηρίου, Αναστάσιο Πολυζωίδη, αρνήθηκαν να υπογράψουν τη θανατική καταδίκη των οπλαρχηγών. Απεβίωσε στις 15 Απριλίου 1874. 

Ποια είναι η μορφή του γλυπτού;

Η μαρμάρινη προτομή του αναπαριστά τον Τερτσέτη με πουκάμισο, γιλέκο, σακάκι και παπιγιόν. Έχει αραιά μαλλιά και μούσι. Στην πρόσοψη της βάσης αναγράφονται τα λόγια: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΕΡΤΣΕΤΗΣ 1800-1874. Eπάνω στην προτομή εντοπίζουμε την υπογραφή του γλύπτη.

Πότε εκτελέστηκε και ανεγέρθηκε το έργο;

Η προτομή του Γεώργιου Τερτσέτη, μαζί μ’ αυτήν του Αναστάσιου Πολυζωίδη, τοποθετήθηκε στην είσοδο του δικαστικού μεγάρου του Ναυπλίου. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 27 Νοεμβρίου 1977 κατά τη διάρκεια του εορτασμού για τα 155 χρόνια από την Άλωση του Φρουρίου του Παλαμηδίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τσάτσου. 

bg-image