Το έργο

Αντικείμενο και εφαρμογές

Το έργο «Ψηφιακή ξενάγηση και Εικονική περιπλάνηση στους δρόμους Ιστορίας του Ναυπλίου κατά τον 19ο αιώνα» αποτελεί υπηρεσία χρηματοδοτούμενη από το Υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ». Στο πλαίσιο του έργου, αναπτύσσονται εφαρμογές εικονικής περιήγησης με χρήση τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας (AR), καθώς και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις μνημείων και γλυπτών. Στόχος του έργου είναι να αναδειχθούν επαυξημένα και εμπλουτισμένα ιστορικές και πολιτιστικές πτυχές εμβληματικών μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, δημόσιων χώρων και χώρων πολιτισμού της πόλης του Ναυπλίου, στους οποίους εγκιβωτίζεται η αίγλη του ιστορικού παρελθόντος της πόλης, με έμφαση στην περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και την μεταεπαναστατική περίοδο. Η προβολή σημείων ενδιαφέροντος μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής βαρύτητας θα συνεισφέρει στην ανάδειξη της πόλης του Ναυπλίου ως ξεχωριστού τουριστικού και πολιτιστικού πόλου.

Ιστορικοί και Πολιτιστικοί Προορισμοί

Φρούριο
Παλαμηδίου
Παλαμηδίου, Ναύπλιο 231 00
Αρχαιολογικό
Μουσείο
Πλατεία Συντάγματος, Ναύπλιο 231 00

Επιλεγμένα σημεία ενδιαφέροντος που είναι συνδεδεμένα με την πλούσια ιστορία της πόλης του Ναυπλίου αποτυπώνονται πάνω σε χαρτογραφικό υπόβαθρο. Ιστορικά μνημεία, δημόσια κτίρια, μουσεία, ναοί, οχυρωματικά φρούρια και κάστρα, τοπόσημα και άλλα αξιοθέατα του Ναυπλίου απεικονίζονται γεωγραφικά και σας καλούν να τα ανακαλύψετε με διαδραστικό τρόπο, μέσα από το υποσύστημα αναζήτησης προορισμών της εφαρμογής.

3D Γλυπτοθήκη

Στην 3D Γλυπτοθήκη περιλαμβάνονται έργα υπαίθριας γλυπτικής που κοσμούν τους δημόσιους χώρους της πόλης του Ναυπλίου. Τα γλυπτά αυτά αναφέρονται σε πρόσωπα που συνδέονται με την Ελληνική Επανάσταση του 1821 αλλά και ευρύτερα με την Απελευθέρωση της Ελλάδας κατά τον 19ο αιώνα.

Ανδριάντες, προτομές, μνημεία και αναθηματικές στήλες ψηφιοποιήθηκαν σε τρεις διαστάσεις και είναι διαθέσιμα για πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς στο ευρύ και εξειδικευμένο κοινό. Για την ψηφιοποίηση ακολουθήθηκε η μεθοδολογία της ψηφιακής φωτογραμμετρίας και έγινε χρήση εξειδικευμένων λογισμικών και εξοπλισμού, ώστε να διασφαλιστεί η ακριβής και ρεαλιστική αναπαράσταση των φυσικών αντικειμένων.

Η ψηφιακή προβολή τους έχει στόχο αφενός να ανασυνθέσει μέσω της υλικότητάς τους τα ηρωικά σύμβολα και πρότυπα που καθόρισαν την εθνική ταυτότητα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αφετέρου να φωτίσει τις ιστορικές στιγμές της δημιουργίας τους, τα ιστορικά γεγονότα που αφηγούνται, τις ιστορίες των τιμώμενων προσώπων, τα αισθητικά και καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά των γλυπτών και τους δημιουργούς τους. Ως εκ τούτου, τα προβαλλόμενα μνημεία της υπαίθριας γλυπτικής του Ναυπλίου είναι σύμβολα και μάρτυρες της ιστορικής και πολιτιστικής διαδρομής της πόλης.

Ιστορία της πόλης σε χρονογραμμή

Ο Δήμος Ναυπλιέων διαθέτει ένα σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα, το οποίο αποτελεί κομμάτι όχι μόνο της τοπικής ιστορίας αλλά και εν γένει της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της χώρας.

Αρχαιότητα

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η πόλη οφείλει το όνομά της στον ιδρυτή της Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα και της Αμυμώνης. Τα πρώτα ίχνη ζωής, που ανάγονται στην προϊστορική εποχή, έχουν αποκαλυφθεί σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως στο κάστρο της Ακροναυπλίας, στον λόφο του Παλαμηδίου, στην περιοχή της Ευαγγελίστριας, στα Κουτσούρια και στην Καραθώνα. Η ύπαρξη οργανωμένου οικισμού εντοπίζεται στο κάστρο της Ακροναυπλίας γύρω στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ., οπότε και χρονολογείται η πρώτη φάση των τειχών του.

Πρωτοβυζαντινή και Μεσοβυζαντινή εποχή (4ος–αρχές 13ου αιώνα)

Στη βυζαντινή εποχή, η κατοίκηση εντοπίζεται κυρίως στην Ακροναυπλία, στο κάστρο αλλά και στη βόρεια κλιτύ (πλαγιά) της, στην περιοχή του Ψαρομαχαλά. Σημαντικό κατάλοιπο της εποχής στο κάστρο της Ακροναυπλίας αποτελεί η εκκλησία που ήταν πιθανώς αφιερωμένη στους αγίους Θεοδώρους και από την οποία σήμερα σώζονται μόνο η θεμελίωση και το κατώτερο τμήμα της τοιχοποιίας της.

Φραγκοκρατία (1210–1388)

Μετά την κατάκτηση της Αργολίδας από τους Σταυροφόρους, η περιοχή παραχωρήθηκε το 1212 ως φέουδο στον Κύρη των Αθηνών Όθωνα de la Roche και προσαρτήθηκε στο Δουκάτο των Αθηνών. Οι Φράγκοι χώρισαν με εγκάρσιο τείχος (διατείχισμα) το κάστρο της Ακροναυπλίας σε δύο τμήματα: στο λεγόμενο Φράγκικο κάστρο (Castello dei Franchi), που χρησίμευε ως τόπος κατοικίας των Φράγκων αξιωματούχων, και στο Ρωμέικο κάστρο (Castello dei Greci), που προοριζόταν για τους Έλληνες.

Α΄ Βενετοκρατία (1388–1540)

Τον Δεκέμβριο του 1388, η Marie d’Enghien (Μαρία του Ανγκιάν), κόμισσα του Lecce (Λέτσε) και τελευταία εκπρόσωπος των Φράγκων κυριάρχων, παραχώρησε την Αργολίδα στους Βενετούς. Οι Βενετοί, αντιλαμβανόμενοι τη στρατηγική θέση της πόλης, προχώρησαν στην επέκτασή της βορείως του κάστρου της Ακροναυπλίας με τη δημιουργία της λεγόμενης κάτω πόλης, που ταυτίζεται με το σημερινό ιστορικό κέντρο. Άλλα σπουδαία έργα αυτής της περιόδου είναι η ενίσχυση του ανατολικού άκρου του κάστρου της Ακροναυπλίας με τη δημιουργία του λεγόμενου Κάστρου των Τόρων (Castello di Toro), αλλά και η οχύρωση της βραχονησίδας στην είσοδο του λιμανιού της πόλης, που έχει μείνει γνωστή με την τουρκική ονομασία Μπούρτζι.

roloi