Προτομή Αναστάσιου Πολυζωίδη
Περιγραφή
Ο αδέκαστος και «ανυπάκουος» δικαστής
Ο Αναστάσιος Πολυζωίδης (1802-1873), δικαστικός και πολιτικός, έγινε ευρύτερα γνωστός ως ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ναυπλίου που το 1834 δίκασε τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Δημήτριο Πλαπούτα και άλλους αγωνιστές και από κοινού με τον δικαστή Γεώργιο Τερτσέτη είχαν την παρρησία να αρνηθούν να υπογράψουν τις θανατικές καταδίκες τους. Μετείχε στη συνταγματική αντιπολίτευση εναντίον του Καποδίστρια, ενώ επί βασιλείας Όθωνα διορίστηκε Υπουργός Εσωτερικών και Παιδείας και συνέβαλε στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πέθανε στην Αθήνα το 1873.
Ποια είναι η μορφή του γλυπτού;
Ο Αναστάσιος Πολυζωίδης στη μαρμάρινη προτομή παριστάνεται με μουστάκι, καλοχτενισμένα μαλλιά με χωρίστρα στη μέση και φέρει επίσημη ευρωπαϊκή ενδυμασία, δηλαδή πουκάμισο, γιλέκο, σακάκι και παπιγιόν, όπως οι λόγιοι της εποχής του.
Πότε εκτελέστηκε και ανεγέρθηκε το έργο;
Τη μαρμάρινη προτομή του Αναστάσιου Πολυζωίδη φιλοτέχνησε ο γλύπτης Νικόλας (Νικόλαος Παρασκευόπουλος), το όνομα του οποίου αναγράφεται στο πλαϊνό μέρος της. Η προτομή του Αναστάσιου Πολυζωίδη, μαζί μ’ αυτήν του Γεώργιου Τερτσέτη, τοποθετήθηκε στην είσοδο του δικαστικού μεγάρου και αποκαλύφθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1977 από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τσάτσο.