Προτομή Μαντώς Μαυρογένους

Πρόσωπο :
Μαντώ Μαυρογένους
Χρονολογία Ανέγερσης :
2002
Δημιουργός :
Τάκης Παρλαβάντζας, γλύπτης
Υλικό :
Ορείχαλκος
Θέση :
Οδός Βασιλέως Κωνσταντίνου

Περιγραφή

Εκφώνηση Κειμένου

Η μεγαλόψυχη ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης

Γεννημένη στην Τεργέστη, καταγόταν από πλούσια και ισχυρή οικογένεια που ασχολείτο με το εμπόριο. Η Μαυρογένους ήταν μορφωμένη και πολύγλωσση και ανέπτυξε έντονο πατριωτικό πνεύμα. Συμμετείχε ενεργά στον Αγώνα του 1821, δωρίζοντας σημαντικό μέρος της περιουσίας της για τη μίσθωση και τον εφοδιασμό πλοίων αλλά και τη δημιουργία τμήματος πεζικού. Παράλληλα, έπαιξε σημαντικό διπλωματικό ρόλο, χρησιμοποιώντας τις διασυνδέσεις της με κυρίες της καλής γαλλικής και βρετανικής κοινωνίας. Σε αυτές απηύθυνε ανοιχτές πατριωτικές επιστολές, με απώτερο σκοπό την ηθική και υλική συμπαράσταση των φιλελληνικών κύκλων της Ευρώπης. Με την έλευση του Ιωάννη Καποδίστρια, η ηρωίδα τιμήθηκε με τον βαθμό της αντιστράτηγου. Μετά τον πόλεμο και την άτυχη ερωτική της περιπέτεια με τον Δημήτριο Υψηλάντη, η Μαυρογένους αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες μέχρι τον θάνατό της, τον Ιούλιο του 1840. 

Ποια είναι η μορφή του γλυπτού;

H προτομή παρουσιάζει την ηρωίδα σε πιο ώριμη ηλικία με μακριά, πυκνά μαλλιά και ντυμένη με στρατιωτική στολή. Τη στολή της περιβάλλει μία εσάρπα η οποία σταυρώνει χαμηλά. Στο βάθρο αναγράφονται τα παρακάτω λόγια: ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ, 1798-1845. Κάτω από την πλάκα της προτομής υπάρχουν δύο πιστόλες τοποθετημένες χιαστί. Στην προτομή εντοπίζουμε την υπογραφή του γλύπτη.

Πότε εκτελέστηκε και ανεγέρθηκε το έργο;

H φιλοτέχνηση της προτομής είχε ολοκληρωθεί το 2002, ωστόσο τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν στις 23 Μαρτίου 2003 στην Πλατεία Φιλελλήνων, όπου ήταν η αρχική θέση του μνημείου. Από το 2015, η προτομή βρίσκεται στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου, λίγα μέτρα από την προτομή του Ναυπλιώτη ποιητή Νίκου Καρούζου, κοντά στο Πάρκο ΟΣΕ.

bg-image